Spring til indhold

Musik som grøn

Musik som grøn Opus 51 1969-70 

28.05 – 28.09 2023

Henning Christiansen Arkiv 
Luffes Gård 
Storegade 18 D 
4780 Stege

En lydbillede udstilling om Fluxus kunstneren Henning Christiansens ideer om fænomenet musik som grøn i Det Grønne Øre-Henning Christiansens Arkiv. I udstillingen er der skiftende værker fra aktivet som tematiserer den grønne farve samt der vil blive spillet grøn musik i udstillingens højtalere. Udstillingsrummet vil være en scene i konstant forandring både lydmæssigt og visuelt. Særarrangementer i arkivet omhandler musik som grøn.

Involverede er Thorbjørn Reuter Christiansen, arkivar og kunstner.
Rachel Dagnall, Kunstner og scenograf.
Magnus Kaslov plakat / flyer og ideer.
Hannah Heilmann: Kåbe til Musik som grøn
Søren Aagaard: Grøn Sauerkraut
Koncert/Performance:
Michala Petri, Blokfløjte.

I 1967 ved Müchengladbach Kunstmuseum i Tyskland ser vi i arkivet de første tegn på den grønne farve i Hennings Christiansens enorme produktion. Nemlig i hans notesbog fra 1967 står der at vi Henning Christiansen og Joseph Beuys har brug for en grøn violin til deres aktion: Ich versuche Dich Freizulassen…Machen. (Jeg forsøger at gøre dig fri…gøre.)

Ved samtaler med Henning Christiansen er grunden til brugen af den grønne farve, som ifølge ham symboliserer naturen, at man skal lytte til naturen og bruge den i sin kunst. Derfor laver Henning Field recordings af dyre lyde, vinden, havet, knasende sne og mixer det sammen med traditionelle instrumenter som tuba, blokfløjte og violin. Ja, han gik ind da så vidt at han maler sit ene øre grønt 1984 ved åbningen af Rene Magrittes udstilling på Louisiana for at han bedre kunne lytte til Rene Magrittes billede. Et par år senere optrådte han med et par får under titlen Friheden er rundt hjørnet. Som bestod af en provisorisk stald i udstillingen Klang i Aachen, Tyskland 1989.

Arkivet er i løbet af de seneste år blevet delvis digitaliseret. Over 30.000 dokumenter er blevet scannet og 400 spolebånd, 100 DAT- og kassettebånd samt 8- og 16 mm VHS  film er blevet digitaliseret. Samt fotografier er scannet. Utroligt nok er der mere der skal arkiveres. I udstillingens åbningstid vil der blive arbejdet med digitalisering og formidlingsprocessen, så arkivet kan fremstå sprællevende.

Fotos af Thomas Gunnar Bagge