Spring til indhold

Opus 203 Mediterranean Music-Water (Mare nostrum in moedium terrae) af Henning Christiansen.

LP udgivelse og booklet.

Uropførelse Teatro Gebel Hamed, Erice, Sicilien, Italien 15.12.1991 af Ursula Reuter Christiansen og Henning Christiansen. Backing Tape Composition færdig komponeret november 1991 af Henning Christiansen. 

“Mediterranean Music-Water” hører til et værk Christiansen begyndte i 1980’erne og 90’erne med tilknytning til Sicilien, det andet mest bemærkelsesværdige og tilgængelige er “L’Essere Umano Errabando, La Voce Errabando”, udgivet af The Henning Christiansen Archive i 2020. Disse værker lå i forlængelse af Ursula og Henning Christiansens møde og venner med det Rom og sicilien baserede ægtepar Carlo Quartucci og Carla Tatò, som de jævnligt besøgte og samarbejdede med fra teater gruppen La Zettera De Babele.

Ligesom sin forgænger er “Mediterranean Music-Water” en konceptualisering af abstrakt teatralitet ved stedets forbindelse og dets forhold til havet. Fremført af Ursula Reuter Christiansen og Henning Christiansen og optaget på et lille scenekunst teater i Erice, Sicilien, lyder abstractet for dette aldrig før udgivne værk: ”Om morgenen (efter stormen), på stranden”. Havet har smidt nogle ting på stranden. Blåt lys – noget tåge? På jorden. Ursulas rutsjebaner på væggen. Henning ruller fra scenens baggrund langsomt, meget langsomt, mod et fiskenet. Jeg kommer ind og leder efter de ting, havet har efterladt og opdager ham. Jeg ruller ham ud af nettet, han er næsten død, og prøver at få liv i ham. Lys i baggrunden i regnbuefarver. Ursula bærer en delt kjole som en sirene.”

Disse billeder lægger et fundament og en kontekst for de lyde, der dukker op over albummets to sider, en fascinerende forbindelse mellem vandets kraft og den menneskelige ånd. Gennem bearbejdning af tung forsinkelse og rumklang, hver afsendelses lyde, der rikochetterer i det store rum, møder vi de hylende ytringer af violintoner, vokaliseringer og utallige uspillelige instrumentale og ikke-instrumentale lydkilder, der samles i et stort og vidtstrakt seriøst eller klangfuldt vidder, der synes at gentage kraften, bevægelserne og myterne knyttet til Middelhavet.

Virkelig betagende og en utvivlsom fremtræden i Henning Christiansens indspilnings karriere, er det svært at forstå, hvordan det har taget “Mediterranean Music-Water” mere end tredive år at se dagens lys. Heldigvis har Holidays afhjulpet sit fravær i vores ører. Udgivet i et meget begrænset oplag på 350 eksemplarer med en 16-siders bog, bestående af tegninger, håndskrevne breve, fotos og tekster af Ursula og Henning Christiansen, kan denne ikke gå glip af.

Holiday Records Milan HOL125 and Henning Christiansen Archive 2023


.